Μην Εμπιστεύεσαι Κανέναν

του Mabrouk El Mechri. Με τους Henry Cavill, Sigourney Weaver, Bruce Willis, Verónica Echegui, Caroline Goodall, Rafi Gavron, Roschdy Zem, Colm Meaney


The Bourne Catastrophy
του zerVo
Και ξυπνάει λοιπόν ένα πρωινό, ο παγκοσμίου φήμης Γάλλος σκηνοθέτης Mabrouk El Mechri, με το πολυδιάστατο δημιουργικό παρελθόν, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το επικό JCVD, ομάζ στην διασημότερη Βέλγικη προσωπικότητα ever μετά τον Ηρακλή Πουαρό και τον Kevin Mirallas, έχοντας δει όνειρο πως οι ικανότητες του μπορούν να αγγίξουν - ή και να ξεπεράσουν ακόμη - εκείνες του περαστικού Paul Greengrass. Μεταξύ καφέ και τσιγάρου σκέφτεται το λοιπόν, τι περισσότερο μπορεί να διαθέτει στην έμπνευση, την σκεπτική και την προοπτική του ο Βρετανός από εκείνον, που δεν του επιτρέπει να παρουσιάσει την ιστορία ενός αγχωμένου νέου, που μονομιάς όλα όσα γνώριζε για τον πραγματικό του κόσμο καταρρέουν και εν μέσω κρίσης ταυτότητας καλείται να τα βάλει με τις μισές μυστικές υπηρεσίες, αλλά και το σύνολο των τρομοκρατικών οργανώσεων του πλανήτη. Κανονικά την ταινία του θα έπρεπε να την ονομάσει The Bourne Catastrophy, αλλά μάλλον κάποιοι εκεί πέρα στην Universal δεν επένδυσαν στο τάλαντο του Τυνησιακών ριζών οτέρ, μην θεωρώντας τον ικανό να καταστρέψει μέσα σε μιάμιση ώρα, όλα όσα η θρυλική τριλογία - που οσονούπω ρεμπουτάρεται - πέτυχε σε μια δεκαετία...

Ταλανιζόμενος από αμέτρητα επαγγελματικά ζητήματα και γνωρίζοντας πως βρίσκεται ένα μόλις βήμα πριν την χρεωκοπία, ο φιλόδοξος αλλά και αποτυχημένος επιχειρηματίας Γουίλ Σόου, θα αποφασίσει να το ρίξει έξω επισκεπτόμενος γονείς και αδέλφια στον Ισπανικό Νότο όπου παραθερίζουν, ζητώντας λίγες ημέρες ξενοιασιάς. Ερχόμενος διαρκώς σε ρήξη με τον αυταρχικό πατέρα του, που δεν δείχνει να συμπονά τον καημό του γιου του, σύντομα θα θελήσει να εγκαταλείψει το σκάφος που η φαμίλια βολτάρει στην Μεσόγειο, μέχρι την στιγμή που θα αντιληφθεί πως τα αγαπημένα του πρόσωπα έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης και οι τοπικές αρχές δεν δείχνουν πρόθυμες να τον βοηθήσουν να τα αναζητήσει.

Με την απόγνωση να τον έχει κυριεύσει, όντας σε μια ξένη χώρα, βουτηγμένος στην άγνοια για το που μπορεί να βρίσκονται οι δικοί του, στηρίζει τις ελπίδες του μόνο στον από μηχανής Θεό. Όπερ και εγένετο, ο μέχρι πρότινος απόμακρος μπαμπάς θα εμφανιστεί από το πουθενά και θα του εξηγήσει πως δεν είναι στα αλήθεια εκείνος ο δεινός οικονομικός αναλυτής που πίστευε μέχρι πρότινος, μα ένας πράκτορας της CIA που έκανε κάτι λάθος, γι αυτό και βρίσκεται στο στόχαστρο της   υπηρεσίας αλλά και των εξτρεμιστών. όσο γρήγορα όμως ο πατήρ εφάνη στο εκράν, άλλο τόσο σύντομα θα εξαφανιστεί από την σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή και ο κανακάρης πάλι μονάχος καλείται να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά, έχοντας φτάσει στην Σπανιόλικη πρωτεύουσα πλέον, εκεί που εκτυλίσσεται το δεύτερο μισό αυτής της - ο Θεός να την κάνει - θριλερικής περιπέτειας. Ας μην γελιόμαστε όμως, χρειάζεται κάτι πολύ παραπάνω από μια έξυπνη σεναριακή ιδέα για να σπαρκάρει την ίντριγκα, που εδώ όσο εξελίσσεται καταντά το λιγότερο αστεία. Έχοντας συνάμα και την απίθανα παιδική σκέψη του σκηνοθέτη στο να φιλμάρει πάνω σε οτιδήποτε μπορεί να αντανακλάσει τις φιγούρες των χαρακτήρων του - καθρέφτες, είδωλα, τζάμια, νερά - και καλά για να δείξει πως διαθέτει μια ιδιαίτερη ματιά στο φιλμάρισμα.

Για πες: Εκεί που κατανοείς όμως, πως μιλάμε για ταινία - ανέκδοτο, είναι στην επεξηγηματική σκηνή όπου ο Bruce (ένας είναι ο Bruce κι ας εμφανίζεται μόνο δέκα λεπτά) μόνο που δεν έχει ξεκαρδιστεί στα γέλια με τις βλακείες που τον έχουν βάλει να εκστομίσει. Δυστυχώς το απογοητευτικότερο όλων, δεν είναι το θορυβώδες The Cold Light Of Day που οδεύει κυριολεκτικά για τον κάδο των απορριμμάτων, αλλά που πρόκειται για την δεύτερη στην σειρά φλόπα - μετά τους Immortals - που τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά ο Henry Cavill, ο νέος αστέρας που η Warner έχει επενδύσει πάνω του τα πάντα για την επιτυχημένη έκβαση του πρότζεκτ Man Of Steel. Πολύ κακός, άνευρος και εκτός τόπου και χρόνου ο τριαντάχρονος, που το μόνο που του απομένει σαν παρηγοριά είναι πως δεν αποτέλεσε τον πιο αδύναμο κρίκο του διάσημου καστ, αφού η Sigourney, ως τρίτης ηλικίας κατάσκοπος, με ευκολία κατάφερε να αποσπάσει αυτή την σπουδαία τιμή!






Στις δικές μας αίθουσες? Στις 6 Σεπτεμβρίου 2012 από την Odeon

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική